Thea Montemann
Beeldend kunstenaar

Gewerkt
1980 – 1997 New York
1997 – heden Gouda

Opleiding
1999 – 2000 Oriëntatiecursus Beeldende kunst
Koninklijke Academie van Beeldende Kunst,
Den Haag
2001 – 2006 Koninklijke Academie van Beeldende Kunst,
Den Haag
Afstudeerrichting Beeldende kunst

Over mij en mijn werk

Na vele jaren in New York gewoond te hebben met ups en downs van het daar dagelijks leven en ervaringen ben ik begonnen met innerlijke beelden die mij blijven achtervolgen naar buiten te brengen.
Wat mij vooral boeit zijn beelden van wolkenkrabbers, subwaystations, desolate gebieden en verlaten snelwegen.

Mijn schilderijen laten een universum zien waar twee parallelle werelden naast elkaar te zien zijn, of beter, boven elkaar: de benedenwereld die heel erg verwant lijkt aan de onze, een industriële, stedelijke wereld vol van hoogbouw en verkeer.
Op het punt waar de eerste wereld lijkt te eindigen, op de daken van de wolkenkrabbers strekt zich een nieuwe wereld uit, de bovenwereld, ook wel ‘De Zone’ genoemd. Waar dromen worden waargemaakt en buitenstaanders van de benedenwereld, de ouderen, de daklozen en junks, de outsiders van deze maatschappij een nieuwe kans geboden wordt. Want je kunt een mens alles afpakken, behalve zijn dromen.

De stedelijke sfeer in mijn werk refereert aan Amerika. Perspectief is een belangrijk hulpmiddel om de ruimte de definiëren, maar dit is in dit geval wel nadrukkelijk mijn perspectief.
Zonnebadende oudere dames liggen heerlijk op levensgevaarlijke hoogten te genieten van het leven. Vliegtuigen vliegen langs en taxi’s staan klaar om je naar de volgende paradijselijke plek te brengen.

Doordat ik van te voren nooit weet wat ik ga tekenen of hoe iets op papier of doek komt begin ik zonder vastomlijnd idee, maar weet wel ongeveer waarover ik wil tekenen. Composities bedenk ik niet van te voren, maar onstaan in reactie op wat er op het doek gebeurt.

Mijn grootste bron van inspiratie is de schilder Edward Hopper. Net als Hopper laat ik me inspireren door ‘bevroren’ film, stills en foto’s. Ook verzamel ik bekende SF stripboeken, die dan worden gebruikt voor de compositie. Ook films geregisseerd door David Lynch zijn inspirerend.

Ook zoek ik naar manieren om mijn ideeën in beeld te brengen door verschillende materialen te gebruiken. Via mijn werk toon ik uitzichten, vanaf gebouwen, op drukke straten. Ik laat verschillende droomwerelden zien waardoor een wereld ontstaat waarin alles mogelijk is.

Groepsexposities

2003
Op de grens Koninklijke Academie van Beeldende Kunst, Den Haag

2005
Qua kunst en ambacht Vrouwenakker, Uithoorn

2005
Voordat ik vergeet Koninklijke Academie van Beeldende Kunst, Den Haag

2006
Eindexamenexpositie

2005/2006
Koninklijke Academie van Beeldende Kunst, Den Haag 2006 Eindexamenwerken KABK

2006
Regentenkamer, Den Haag 2007 Eindexamenwerken KABK

2006
Sociaal-Economische Raad, Den Haag

2007
Nieuw Talent Stadsgalerie, Gouda 2007 ‘FINISSAGE’, Stadsgalerie Gouda